Met een verantwoord gewicht stralend en vitaal door het leven.

Voeding speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. We eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarbij is eten ook een sociale activiteit of een manier om jezelf afleiding te geven. Op het wel of niet ontstaan van onder- of overgewicht is uw leefpatroon van grote invloed, zoals beweging, sporten, werk, stress en noodzakelijke rust.

Daarnaast is het van groot belang hoe uw voedingspatroon eruit ziet: wat, wanneer, hoe vaak en hoeveel eet u?

Onder of overgewicht

Veertig procent van de Nederlanders heeft in lichte of in een ernstige mate last van overgewicht. Wie overgewicht heeft, loopt meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes mellitus), gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker, enz.

Maar ook met ondergewicht is het risico groot op diverse klachten, zoals botontkalking, onvruchtbaarheid, verminderde weerstand, vermoeidheid, haaruitval, concentratieproblemen en een verhoogde kans op infecties.

In beide gevallen is een aangepast voedingspatroon van belang. Kwaliteit van leven in een gezond en prettig voelend lichaam is belangrijk, maar een gezond gewicht dient wel op een verantwoorde en haalbare manier te worden bereikt.

Snel afvallen door crashdiëten doet precies wat er staat: crashen.

Sneller gewicht verliezen dan 1 tot 1,5 kilo per week betekent gewoonlijk dat u vooral vocht en vetvrije massa verliest. Dat is ongewenst voor de vetverbranding omdat dit proces in de spieren plaatsvindt. Hoe minder vetvrije massa, des te lager de stofwisseling in ruste en hoe lager de vetverbranding. Daardoor slaat de balans weer extra snel om naar gewichtstoename, het zogeheten jojo-effect. Veel mensen komen na hun dieet heel snel weer aan. Dat is ook logisch want als je tijdelijk heel weinig eet, dan gaat het lichaam in de overlevingsstand door de verbranding te vertragen zodat er geen kostbare energie verspild wordt. Het lichaam is dan ingesteld op weinig calorieën en als je vervolgens het lichaam weer calorieën aanbiedt, wil het ‘hamsteren’ om eventuele toekomstige schaarste te kunnen overleven.

De schildklier is onder andere betrokken bij de regeling van het metabolisme. De schildklier en de hormonale balans is een traag systeem dat tijd nodig heeft om zich aan te passen. Daarom kan calorierestrictie leiden tot een trage schildklierwerking, met alle gevolgen van dien.

Een dieet is in veel gevallen gedoemd om te falen, terwijl een permanent gezonde leefstijl vanuit goede gewoonten een aanzienlijk grotere kans van slagen heeft. Een dieet moet je volhouden, terwijl een levensstijl eenvoudiger is in de praktijk want dat levert namelijk merkbaar extra kracht en energie op. Ongezonde voeding geeft meestal na een uur al een behoorlijke dip in de energie. Hoe voel je je na het eten? Als je daarnaar luistert dan merk je al vrij snel dat je lichaam vertelt wat wel en niet goed voor je is.

Het blijkt dat het vaak moeilijk is om het door u gewenste gewicht te behouden.

Er zijn altijd redenen die maken dat een mens eigenlijk meer of minder eet dan goed voor hem is. Soms zijn dat bewuste, maar nog vaker gaat het om onbewuste oorzaken.

Het is mogelijk om met behulp van een dieet en beweging goed af te vallen of aan te komen. Maar wanneer de onbewuste oorzaken van het te weinig of te veel eten niet worden aanpakt, is de kans erg groot dat binnen een jaar of twee jaar het onder- of overgewicht weer terug bij af is.

Bij de special Health Group adviseren wij u uw eet- en leefpatroon te optimaliseren. Hierdoor is het mogelijk om op een verantwoorde manier uw juiste gewicht te bereiken en gezonder te blijven.

Tijdens het intakegesprek stelt de begeleider vragen over uw huidige levensstijl en gezondheid. Hierbij wordt er gekeken naar aspecten op het gebied van voeding, bewegen, leefomstandigheden, gezinssituatie, ontspanning en eetgedrag. Alle persoonlijke verbeterpunten worden geïnventariseerd en vervolgens wordt hier tijdens de consulten op ingespeeld.

Aan de hand van het 1e consult wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Samen met u streven we naar een zo optimaal mogelijk gewicht en gezondheid, ook op de lange termijn.