Elke ouder wil in principe voor zijn of haar kind het beste. Elk kind verdient het ook om kind te mogen zijn. Maar wat is het beste voor uw kind? En wat als uw kind ziek is, of als opvoeden niet zo makkelijk gaat als gedacht? Of dit nu al bij de geboorte begint of later in de pubertijd, blijf er niet alleen voor staan maar zoek hulp. Uw kind zal u er dankbaar voor zijn.

Als het over het opvoeden van kinderen gaat, heeft iedereen een mening. Maar hoe weet u wat werkt, of het de juiste methoden is en of die manier van opvoeden wel bij u, het kind en uw gezin past?

Het is belangrijk te leren hoe met grote en kleine problemen in het gezin om te gaan, zoals driftbuien van peuters, niet willen luisteren of slapen, opstandige tieners of problemen met zelfvertrouwen, ziekte, scheiding, overlijden of invloeden van buiten af.

Als het niet goed gaat binnen het gezin heeft dit voor iedereen gevolgen, ongeacht de oorzaak van het probleem. Het kan zijn dat er binnen uw gezin één kind voor zoveel problemen zorgt dat u er allemaal onder lijdt. Dit kan komen door problemen als gevolg van de ontwikkelingsfase zoals de puberteit of door (ingrijpende) gebeurtenissen. Het kan ook zijn dat er met u iets aan de hand is wat ervoor zorgt dat er meer spanningen en conflicten zijn tussen de verschillende gezinsleden.

Opvoeden is een rol die flink wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Voor kersverse ouders is het dikwijls wennen om de overgang naar een gezin te maken. Maar ook als u al meer ervaren bent komt u in elke leeftijdsfase weer dingen tegen die nieuw zijn. Zowel voor u als voor het kind.

Een positieve manier van opvoeden geeft het kind alle kansen om zich veilig te voelen, het leven te ontdekken en zelfverzekerd te leren zijn. Op die manier krijgt het zelfvertrouwen en voelt het zich sterk genoeg om op verkenning te kunnen gaan. Zowel de ouders, eventuele broertjes en zusjes, als wel de begeleiders spelen hierbij een hoofdrol.

Uit de cijfers blijkt dat 5 procent van alle kinderen (ernstige) gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen heeft. Niet al deze kinderen krijgen de hulp die ze nodig hebben. Vaak gaat het hier om complexe combinaties van bijvoorbeeld autisme, agressie, trauma, angst, leerproblemen, eetstoornissen of een verstoorde thuissituatie.

Het gebrek aan behandeling op jonge leeftijd heeft grote maatschappelijke consequenties, want een groot percentage van de kinderen die niet behandeld wordt, ontspoort in de puberteit. Dat er met uw kind misschien iets aan de hand is willen we niet snel erkennen. Angst en schaamte spelen daar ook een rol bij. Bovendien is het makkelijk om de problemen weg te wimpelen: ach, het zal wel overgaan, niet elke stoornis kun je aan de buitenkant zien.”

Er is angst voor overmedicatie, of u bent bang dat uw kind te snel een stempel opgedrukt krijgt waardoor juist het tegenovergestelde gebeurt en er geen hulp wordt gezocht. Er wordt geen moeite genomen de vaak complexe knoop te ontrafelen.

Bij jonge kinderen kunnen problemen vele oorzaken hebben. Zo kan een abnormaal gedrag door pijn, allergie of jeuk komen, maar ook door een onderliggend trauma.

Bij de Special Health Group werken onze partners daarom met verschillende jonge-kind-deskundigen in een team samen, om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Dit kan zowel op medisch als op psychisch gebied. Wij vinden het belangrijk om de totale gezinssituatie er bij te betrekken. De familie is de kern van het welzijn van het kind. Een nauwe band met de familie is belangrijk voor herstel in een eventueel ziekteproces, verwerking van een trauma of leren omgaan met een gedragsprobleem.

De Special Health Group wil samen met zijn partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren. Elk kind verdient het om kind te mogen zijn.