Groen fruit voor de bloedvaten.

Kiwi

Om dichtslibben van de bloedvaten tegen te gaan en het bloed dun te houden, wordt door artsen regelmatig aspirine geadviseerd. Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben echter een veel lekkerder en natuurlijker alternatief ontdekt met hetzelfde bloed verdunnende effect: twee à drie kiwi’s per dag eten. Welke stof uit kiwi verantwoordelijk is voor het bloed verdunnende effect, is de onderzoekers nog niet duidelijk.

Groene appel

In appels, zoals de felgroene Granny Smith, zit veel quercitine, een zeer sterke antioxidant. Antioxidanten zijn gunstig, want ze kunnen onze cellen beschermen tegen vrije radicalen (=instabiele atomen en moleculen die cellen beschadigen). Gedacht wordt dat antioxidanten daardoor kanker en hart- en vaatziekten kunnen uitstellen. Eén appel heeft dezelfde antioxidantwerking als 1500 mg vitamine C. Hier moet je maar liefst 25 sinaasappels voor eten. Quercitine lijkt bovendien goed voor onze bloedvaten. Hoe hoger de inname van deze antioxidant, hoe lager het cholesterolgehalte en hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit Fins en Japans onderzoek.

Vuurrood voor van alles.

Voor vogels zijn rode vruchten als aardbeien en frambozen onweerstaanbaar en ze hebben groot gelijk. Rood fruit is namelijk een weldaad voor jouw lichaam. Er zit niet alleen vitamine C in, maar ook zogenoemd ellagitannine en lycopeen, wat het vruchtvlees van een tomaat of watermeloen zo mooi rood kleurt.

Watermeloen

De rode kleurstof lycopeen wordt altijd in een adem genoemd met tomaten, maar in watermeloen zit een kwart meer en dat is veruit het meeste van alle vruchten! Vooral mannen kunnen daar hun voordeel mee doen, want lycopeen zou wel eens cruciaal kunnen zijn bij de bescherming tegen prostaatkanker. Het is ook nog eens ideaal bij warm weer, want één flinke portie watermeloen bevat evenveel vocht als een glas frisdrank, maar helpt veel beter tegen de dorst omdat er minder suiker in zit.

Aardbei

Lycopeen zul je niet in aardbeien vinden, maar wel meer vitamine C dan er in sinaasappels zit. Om precies te zijn: in 100 gram sinaasappel zit 49 mg en in 100 gram aardbeien 60 mg vitamine C. Vitamine C is belangrijk om de weerstand op peil te houden en voor de genezing van wonden. Minder bekend is dat vitamine C de huid stevig houdt. Het is namelijk nodig voor de vorming van collageen, het bindweefsel dat de huid stevigheid geeft. Bij het klimmen der jaren wordt er steeds minder collageen aangemaakt, zodat de huid slapper wordt en gaat hangen. Ook het zonlicht is een beruchte sloper van bindweefsel. Gelukkig zijn er juist zomers volop aardbeien te koop.

Framboos

Frambozen zijn ongekend gezond, zo stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Er zit een stof in die verder eigenlijk alleen maar in geneeskrachtige kruiden voorkomt: ellagitannine. Aan deze stof worden kankerremmende effecten toegeschreven, al is dat alleen nog maar in het laboratorium aangetoond.

Fruit: iedere kleur zijn eigen gezonde nut.

Fruit is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.

Oranje voor de ogen.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom nectarines, abrikozen en perziken zo oranje zijn? Dat komt door bèta-caroteen, dezelfde stof die wortels, sinaasappels en mandarijnen oranje kleurt. Bèta-caroteen is één van de circa 600 carotenoïden die in groente en fruit voorkomen. In deze super sappige steenvruchten zit ook veel van twee andere carotenoïden: luteïne en zeaxanthine. Oranje zomerfruit is goed voor jouw ogen.

Nectarines

Nectarines bevatten veel luteïne en zeaxanthine. Bij het eten van een nectarine gaat een deel van deze stoffen naar je ogen. Ze vormen daar een soort inwendige zonnebril en beschermen het netvlies tegen de schadelijke werking van zonlicht. Zo helpen ze het verouderen van het netvlies voorkomen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze beschermen tegen ouderdomsblindheid ofwel macula-degeneratie; een oogziekte waardoor het centrum van het netvlies (de macula) afsterft. Eén op de tien 80-plussers heeft deze ongeneeslijke aandoening. Hoeveel nectarines je moet eten om beschermd te zijn tegen de ziekte, is jammer genoeg (nog) niet bekend.

Abrikozen

Abrikozen bevatten van al het fruit veruit het meeste van de natuurlijke oranje kleurstof bèta-caroteen: ruim 25 keer meer dan de gemiddelde vrucht. Ons lichaam is in staat om dat bèta-caroteen om te zetten in vitamine A, en maakt daaruit weer een stof die heel belangrijk is voor het zien van licht en donker. Bèta-caroteen helpt dus om nachtblindheid te voorkomen. En als de zomer voorbij is en er geen abrikoos meer is te vinden? Neem dan gerust gedroogde abrikozen. Bèta-caroteen doorstaat het drogen met glans. Dit in tegenstelling tot vitamines, want die zal je in gedroogd fruit amper tegenkomen. Gedroogde abrikozen bevatten ook veel ijzer, wat goed is voor je bloed.

Paars voor een jeugdig lichaam en geest

Bosbessen, bramen, zwarte bessen en pruimen, ze bulken stuk voor stuk van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke effecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, want tijdens het rijpen neemt het gehalte aan anthocyanen alleen maar toe.

Bosbessen

Bosbessen danken hun diepe kleur aan de flinke hoeveelheid anthocyanen. Gedacht wordt dat deze stoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen en het geheugen. Bij dieronderzoek blijkt dat anthocyanen in de hersenen terechtkomen, precies in het gebied van het geheugen en leervermogen. En hoe hoger het gehalte daar, des te slimmer de diertjes waren én bleven bij het ouder worden.

Pruimen

Je zou het misschien niet achter deze paarse vrucht zoeken, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pruimen een heel sterke antioxidantwerking hebben. Misschien wel de sterkste van alle vruchten. Gunstig dus die pruimen, want antioxidanten beschermen ons lichaam tegen ziektes. Geen verse pruimen meer te koop? Gedroogde pruimen en pruimenjam zijn ook nog goede bronnen van antioxidanten.

Geel voor de bloeddruk.

Geel is goed voor je bloeddruk, want geel fruit bevat het mineraal kalium. De kaliumkoningen zijn gele honingmeloen en bananen.

Honingmeloen

Een egale gele schil en zacht geel vruchtvlees, dat kenmerkt de honingmeloen, ook wel suikermeloen genoemd. Het is een uitstekende bron van kalium: een honingmeloen bevat bijna twee keer zoveel kalium als het gemiddelde fruit. Kalium verlaagt de bloeddruk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Banaan

Bananen bevatten niet alleen veel kalium, maar ook veel vitamine B6. Sterker nog, het is van alle soorten fruit en groenten de rijkste bron van deze vitamine. Vitamine B6 is veelzijdig en werkt samen met kalium. Beide stoffen spelen een belangrijke rol bij ons tastgevoel. Dit vijfde zintuig wordt gevormd door zenuwuiteinden die eindigen in de huid. Ze vangen prikkels van buitenaf op, zoals de warmte van de zon of een zachte aanraking. Zowel kalium als vitamine B6 zijn nodig om die prikkels via de zenuwen door te geven aan de hersenen. Kalium en vitamine B6 zitten overigens in veel voedingsmiddelen, dus een tekort zal je er niet snel van oplopen.

Iedere dag vijf kleuren

Het National Cancer Institute in de Verenigde Staten adviseert om flink te variëren met de kleuren. Want elke kleur fruit bevat weer andere unieke super- gezonde stoffen met de meest exotische namen. In de Verenigde Staten loopt daarom al jaren de voorlichtingscampagne ‘5 a day, the color way’. Hierin worden Amerikanen opgeroepen om zoveel mogelijk kleuren fruit en groenten te eten.

Hoe kleurrijker, hoe meer gezonde stoffen, zo is de gedachte. En wij kunnen nog wat van de Amerikanen leren, want hier komen we niet verder dan gemiddeld twee tot drie kleuren fruit en groenten per dag. En één op de drie mensen haalt dat zelfs niet eens. Het advies kan dan ook zijn om dit aan te vullen met voedingssupplementen. De meest geconsumeerde kleuren zijn groen, oranje, geel en rood. Paars eten we amper.

Noten

Amandelnoten

Amandelen met vlies zijn niet alleen lekker maar ook erg gezond. Waarom? Amandelen zijn namelijk rijk aan vitamine E. Vitamine E is misschien zoals u weet een anti-oxidant. Het natuurlijk binnen krijgen van vitamine E is belangrijk want het helpt ons lichaam te beschermen tegen schadelijke/negatieve invloeden ook wel vrije radicalen genoemd waar het lichaam dagelijks mee te maken heeft. Deze vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door kunstmatige voedingsmiddelen, roken, uitlaatgassen. Vitamine E zorgt ervoor dat de cellen deze vrije radicalen aan kunnen. Daarnaast bevatten amandelen ook verschillende mineralen onder andere fosfor, kalium en magnesium

Cashewnoten

Cashewnoten zijn licht zoetig van smaak. Cashewnoten hebben in verhouding met andere noten minder vet en meer koolhydraten. Cashewnoten zijn rijk aan eiwitten en erg rijk aan selenium. Selenium is belangrijk voor het lichaam het zorgt namelijk voor celherstel- en vernieuwing. Cashewnoten bevatten daarnaast ook veel magnesium, zink, fosfor, vitamine B1 en ijzer.

Hazelnoten

Hazelnoten bevatten voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) en hebben een hoog gehalte aan vitamine E en foliumzuur. Hazelnoten bevatten net als amandelen het aminozuur arginine. Alhoewel het lichaam zelf voldoende arginine kan aanmaken onder de juiste omstandigheden blijft het verkrijgen van arganine uit voeding, belangrijk om zo het arganine ‘level’ op peil te houden. Arginine wordt gevormd uit: glutamine, glutaminezuur en proline. Arganine zorgt voor stikstofoxide in het lichaam. Stikstofoxide is onder andere belangrijk bij de aanmaak van groeihormoon, een sterker imuunsysteem en verloop van een goede bloedsomloop.

Pompoen pitten

Geroosterde pompoenpitten worden droog in de oven geroosterd en kunnen een extra gezonde en lekkere toevoeging zijn aan een salade of ander gerecht. Pompoenpitten zijn rijk aan zink, fosfor en magnesium.

Paranoten

Paranoten zijn van nature zeer vet, uiteraard zijn ook dit weer gezonde vetten die het lichaam nodig heeft. Paranoten bevatten ook eiwitten en in veel mindere maten, net als de meeste noten, koolhydraten. De paranoot wordt geroemd om het rijjke gehalte aan selenium. Paranoten bevatten ook vitamine E en fosfor. Fosfor is nodig voor het verkrijgen van energie en is daarnaast belangrijk bij de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.

Pecannoten

Pecannoten hebben een zeer hoog vetgehalte en in verhouding een laag eiwit- en verzadigd vet gehalte. Naturel pecannoten zijn zachter van structuur dan gebrande pecannoten. Als je liefhebber bent van pecannoten lust je ze zo ook maar eet je het vooral omdat ze zo gezond zijn mix ze dan lekker met andere noten of door de yoghurt. Pecannoten bevat veel van de vitamine B1. Vitamine B1 is nodig voor het omzetten van glucose in energie. Daarnaast zorgt vitamine B1 voor het afvoeren van melkzuur in de spieren en bevordert het de spijsvertering.
Door pecannoten rauw te eten blijft de waarde van vitamine B1 behouden. Daarnaast bevatten pecannoten van nature zink.